Μελισσοθεραπεία – Μελισσοβελονισμός

Μελισσοθεραπεία – Μελισσοβελονισμός

 

μελισσοθεραπεία-μελισσοβελονισμόςΗ μελισσοθεραπεία είναι η θεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιεί τα προϊόντα της μέλισσας. Μελισσοβελονισμός ειδικότερα, είναι η τεχνική κατά την οποία εγχύουμε το δηλητήριο της μέλισσας σε διάφορα σημεία του σώματος.

Τα προϊόντα της μέλισσας που αξιοποιούμε θεραπευτικά, είναι: Το μέλι (δυναμωτικό, ενυδατικό, αποτοξινωτικό), η γύρη (περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες) ο βασιλικός πολτός (δυναμωτικός, περιέχει βιταμίνη Β) η πρόπολη (ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αντιπαρασιτική δράση), το κερί, και το δηλητήριο της μέλισσας.

Με τον μελισσοβελονισμό διαχειριζόμαστε το δηλητήριο το οποίο περιέχει συστατικά που έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριδιακή, και αντιθρομβωτική δράση. Επίσης έχει την ιδιότητα να αναπλάθει τους ιστούς γι αυτό χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους και για την εξάλειψη διαφόρων ουλών.

Λειτουργεί ευεργετικά:

  • Στα διάφορα είδη αρθρίτιδας (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα).
  • Σε οξείς και χρόνιους τραυματισμούς.
  • Σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (έχουν αναφερθεί πάρα πολλά περιστατικά στα οποία υπήρξε διακοπή της εξέλιξης της νόσου, ακόμα και  πλήρης θεραπεία).
  • Σε ασθένειες νευρολογικές (Alzheimer, Parkinson, νευραλγίες κλπ).

Υπάρχουν δυο τρόποι με τους οποίους γίνεται ο μελισσοβελονισμός:

Ο πρώτος είναι η απευθείας έχγυση του δηλητηρίου μέσω του τσιμπήματος της μέλισσας, πιάνοντας το έντομο με μία λαβίδα και τοποθετώντας το στο κατάλληλο σημείο.

Ο δεύτερος είναι η έγχυση ενέσιμου διαλύματος δηλητηρίου μέσω μιας σύριγγας, επιλέγοντας πάλι τα κατάλληλα σημεία.

Ο μελισσοβελονισμός μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και γι’ αυτόν τον λόγο ο θεραπευτής πρέπει να είναι έμπειρος και έτοιμος να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τέτοιο ενδεχόμενο.