Βελονισμός

Παραδοσιακός Κινέζικος Βελονισμός –  Βελονισμός

 

βελονισμόςΕίναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη. Πατρίδα του είναι η Κίνα, επεκτάθηκε όμως και εφαρμόστηκε εκτεταμένα σε όλες τις χώρες της Άπω Ανατολής.

Η ιστορία του χάνεται στις απαρχές της ιστορίας του ανθρώπου, αν και τα πρώτα συγγράμματα που τον αναφέρουν, τον τοποθετούν περίπου στο 2500 πχ. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Ο παραδοσιακός κινέζικος βελονισμός βασίζεται στη θεωρία της ενέργειας που ρέει εντός του σώματος. Σύμφωνα με την Κινέζικη φιλοσοφία όταν το σώμα μας είναι υγιές, η ενέργεια κυκλοφορεί ομαλά στο σώμα μέσα σε μια σειρά καναλιών, γνωστών ως “μεσημβρινών”. Όταν υπάρξει ένα μπλοκάρισμα στη ροή της, λόγω μιας αρρώστιας, ενός σωματικού ή συναισθηματικού τραύματος, η ροή της ενέργειας διαταράσσεται και ως αποτέλεσμα η υγεία κλονίζεται.

Η εισαγωγή βελονών σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού βοηθά στο ξεμπλοκάρισμα και συνεπώς στην αποκατάσταση της φυσικής ροής της ενέργειας σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται η διαδικασία αυτο-ίασης του σώματος.

Ο βελονισμός στερείται παρενεργειών και θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), αναγνωρίζει τον βελονισμό ως μέθοδο θεραπείας για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών διαταραχών, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

  •  Ψυχοσυναισθηματικές και νευρολογικές διαταραχές: Κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία, πονοκέφαλοι, παράλυση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, κ.α.
  • Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος: Ισχιαλγία, οσφυαλγία, αυχεναλγία, αρθρίτιδες περιαρθρίτιδα του ώμου, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, κ.α.
  • Γυναικολογικές διαταραχές: Ανωμαλία περιόδου, υπογονιμότητα, ενοχλήσεις εμμηνόπαυσης, κ.α.
  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Δυσπεψία, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κ.α.
  • Αναπνευστικές διαταραχές: Κρυολογήματα, βρογχίτιδα, άσθμα, αλλεργίες, κ.α.
  • Ωτορινολαρυγγολογικές διαταραχές: Πονόδοντοι, ωτίτιδες, ιγμορίτιδες, λαρυγγίτιδες, κ.α.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν προκαλούν πόνο καθώς εισχωρούν στην επιδερμίδα.

Μια συνεδρία διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά, εκτός από την πρώτη επίσκεψη στην οποία χρειάζεται επιπλέον χρόνος για την λήψη του ιστορικού του ενδιαφερόμενου. Στο ιστορικό λαμβάνονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες ώστε ο θεραπευτής να καθορίσει το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσει.